Aan alle miserie die corona met zich meebrengt, zitten ook best wat gouden randjes. Al is het maar dat kritische denkers en geëngageerde organisaties net dat tikkeltje meer tijd en ruimte krijgen om in alle openheid inzichten te delen of op onderzoek te gaan. Hier kan je terecht voor de averechtse #coronababbels

 

[1] Aan psychiater Dirk De Wachter vroeg ik onder andere of we dit momentum zouden kunnen grijpen om grondig te investeren in (geestelijke) gezondheidszorg en om de inzichten die nu worden opgedaan te verduurzamen en te komen tot een begripvollere samenleving.

 

Coronababbel met verdrietdokter Dirk De Wachter from De Averechtse.

 

[2] Schrijfster en opiniemaker Marian Donner deelde in alle vrijheid haar kritische kijk op het neoliberale ideaal, dat gerust gezien mag worden als de broeihaard van heel de coronamiserie. In de lockdown zelf ziet ze best wat collateral beauty. Schaamteloos stinken, bijvoorbeeld ;-)

 

Coronababbel met schrijfster Marian Donner from De Averechtse.

 

[3] De rol van ethiek in de zorg, hoe zit het daar eigenlijk mee? Stijgt onze morele stress? Zou corona een momentum kunnen zijn voor een inhaalbeweging en voor politieke moed? Wat is goede zorg? Zijn er ook gouden randjes aan de crisis? Brengt quarantaine bijvoorbeeld duurzaam begrip voor mankemensen met zich mee in de toekomst? Ik kreeg heel impulsief de kans om deze vragen te stellen aan Simon Godecharle, vaste ethicus bij Emmaüs vzw.

 

 

[*] Als tussendoortje even een uitzondering op de regel: een gesprek waarin ik zelf voor de verandering niet de vragensteller was. Sofie van Vormingplus Waas & Dender deed me op een mooie manier reflecteren over ziek en zinvol zijn in een tijd waarin we collectief ondervinden wat begrensd worden in je keuze- en bewegingsvrijheid kan doen.

 

interview met Lynn Formesyn from Liza Vervaet.

 

[4] Hoe zorgen we voor 'goede' zorg? Voor directeur van het Vlaams Patiëntenplatform Ilse Weeghmans is het antwoord hierop helder: duurzame samenwerking over de 'zorglijnen' heen.

 

 

[5] Het belang van ons mentale en sociale welzijn wordt gezien, maar hoe verweef je dat in beleid? Het is niet óf het economische, óf het menselijke, het is en-en. Volgens professor Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis moet vooral ingezet worden op een veilige terugkeer naar werk, met extra aandacht voor kwetsbare groepen, al gebruikt hij die term liever niet.

 

Bericht gepubliceerd op
17/04/2020 - 09:32

Gepubliceerd in:
Zinvol ziek

Terug naar het overzicht

De Averechtse

Lynn@averechtse.be

0474.36.17.59

Je vindt mij in Mundo-A, de ecobewuste hub voor sociaal geëngageerde en duurzame ondernemers: 

Turnhoutsebaan 139A, ​​Antwerpen

BE0650967592

 

 


                       
×